WWS: Woningswaarderingsstelsel
Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is een systeem dat in Nederland wordt gebruikt om de kwaliteit en maximale huurprijs van een huurwoning te bepalen. Dit puntenstelsel zorgt ervoor dat de huurprijzen op een eerlijke en transparante manier worden vastgesteld. We gaan hier dieper in op het woningwaarderingsstelsel en leggen uit hoe het werkt, hoe de punten worden berekend en welke veranderingen er zijn voor 2024.

Wat is WWS?
Het WWS is in 1994 ingevoerd en heeft als doel om huurders te beschermen tegen te hoge huurprijzen. Het stelsel kijkt naar verschillende punten van een woning, zoals de oppervlakte, de voorzieningen en de ligging. Het stelsel kent hier punten aan toe. Hoe meer punten een woning heeft, des te hoger is de maximale huurprijs is die gevraagd kan worden. Het WWS is gebaseerd op het Puntensysteem Huurwoningen, dat is opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De oppervlakte, het aantal kamers, de isolatie, het energielabel, de aanwezigheid van een balkon of tuin en de ligging worden allemaal meegenomen in de puntentelling.
Het WWS is een belangrijk instrument in Nederland om de huurprijzen van woningen te reguleren. Het zorgt ervoor dat huurders beschermd worden tegen hoge huurprijzen, maar ook dat verhuurders een redelijke vergoeding ontvangen voor de kwaliteit van hun woningen.
Lees ook onze blog: ‘Wat is het puntenstelsel voor huurwoningen?’
Hoe werkt het WWS puntensysteem?
Het WWS puntensysteem bestaat uit verschillende categorieën waarvoor punten worden toegekend. Deze categorieën zijn onderverdeeld in hoofdgroepen, zoals woonomgeving, woningkenmerken en voorzieningen. De puntentelling begint bij de woonomgeving. Hierbij wordt gekeken naar factoren als de buurt, de bereikbaarheid van voorzieningen en de aanwezigheid van groen. Een woning in een rustige en groene buurt zal bijvoorbeeld meer punten krijgen dan een woning in een drukke omgeving.
Vervolgens wordt er gekeken naar de woningkenmerken. Hierbij spelen de oppervlakte, het aantal kamers en de staat van onderhoud een rol. Een ruime woning met meerdere kamers en in goede staat zal meer punten krijgen dan een kleine woning met weinig kamers en achterstallig onderhoud.
Tot slot worden de voorzieningen beoordeeld. Hierbij wordt gekeken naar zaken als de aanwezigheid van een lift, centrale verwarming, dubbel glas en andere faciliteiten. Een woning met moderne voorzieningen zal meer punten krijgen dan een woning zonder deze faciliteiten. Aan het einde van de puntentelling worden alle punten opgeteld, waarna de maximale huurprijs kan worden bepaald.
De punten waarmee verder rekening wordt gehouden bij de telling van de punten, zetten we hier nog even kort voor je op een rij:
- Soort woning (rij, appartement, hoekwoning).
- GBO (bruikbare oppervlakte) van de ruimtes.
- Oppervlakte van de buitenruimtes.
- De aanwezigheid van bijvoorbeeld een carport.
- Is de woning een monument of niet?
- Energielabel van de woning.
- Bouwjaar van de woning.
- Soort verwarming.
- Luxe en uitrusting van de badkamer.
- Luxe en uitrusting van de keuken.
WWS punten berekenen
Om de WWS punten van een woning te berekenen, wordt gebruikgemaakt van een speciale puntentellingstabel. Deze tabel is opgesteld door de overheid en geeft een overzicht van de punten per kenmerk. Om een puntenscore te verkrijgen, dienen de kenmerken van de woning te worden vergeleken met de tabel. Op basis van de overeenkomende punten in de tabel kan vervolgens de totale puntenscore worden berekend.
Het is belangrijk om te weten dat het WWS puntensysteem een tijdgebonden systeem is. Dit betekent dat de puntentellingstabel wordt geëvalueerd en eventueel aangepast door de overheid. Het doel hiervan is om de prijs-kwaliteitverhouding van huurwoningen actueel te houden.
WWS punten badkamer
Het woningwaarderingsstelsel kent ook punten toe aan het sanitair, zoals badkamers en toiletruimtes, in de woning. Er wordt dan gekeken naar de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen in het sanitair. Denk dan bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een toilet, wastafel of bad. We zetten hier voor je op een rij hoeveel punten je per onderdeel kunt krijgen:
- Toilet – 3 punten.
- Wastafel – 1 punt.
- Bidet – 1 punt.
- Lavet – 1 punt en wanneer voorzien van aansluitpunten voor zowel warm als koud water en een handdouche zelfs 4 punten.
- Douche – 4 punten.
- Bad – 6 punten.
- Bad en Douche – 7 punten.
WWS punten keuken
Net als bij de badkamer, kun je met de keuken ook gemakkelijk extra huurpunten krijgen. Met slimme veranderingen in je keukenontwerp, krijg je meer huurpunten waardoor je een hogere huuropbrengst kunt realiseren. Denk dan bijvoorbeeld aan het verlengen van het werkblad of het toevoegen van extra kastruimte. Een werkblad van 200 cm of meer levert al 7 extra huurpunten op en een dubbele kast 0,5 huurpunt. Per maand levert een huurpunt gemiddeld € 6,32 op.
WWS punten 2024
In 2024 zijn er veranderingen voor het woningwaarderingsstelsel. Deze veranderingen hebben als doel om de waardering van energiezuinige woningen te verhogen. Energiebesparende maatregelen werden nog onvoldoende meegenomen in de puntentelling. Dit betekende dat huurders van energiezuinige woningen vaak meer betaalden dan zou moeten op basis van het WWS puntensysteem.
Met de recente veranderingen is dit aangepast. Er wordt nu een bonus worden toegekend aan energiezuinige woningen, waardoor de huurprijs van deze woningen lager zal worden. Hiermee wordt energiebesparing gestimuleerd en worden huurders beloond voor het bewonen van duurzame woningen.
Advies van Vastgoed Sanitair
Heb je vragen over het WWS systeem en wil je weten wat Vastgoed Sanitair voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We zijn door onze jarenlange ervaring goed thuis in het puntensysteem en kunnen je adviseren welke mogelijkheden er zijn voor jouw sanitair project om zoveel mogelijk punten te behalen.