lichte badkamer

Het puntenstelsel voor huurwoningen is een puntensysteem dat in Nederland wordt gebruikt om de maximale huurprijs van een woning te bepalen. Een puntensysteem waar Vastgoed Sanitair ook rekening mee houdt als het gaat om het realiseren van project sanitair voor de zakelijke markt. Dit puntensysteem is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat huurders niet te veel betalen voor hun woning en ze beschermd zijn tegen te hoge huurprijzen. Daarnaast is het een mooie indicatie voor verhuurders om te kijken hoeveel ze voor hun woningen aan huur kunnen vragen.

Het puntenstelsel, ook wel het woningwaarderingsstelsel genoemd, is een systeem waarmee de kwaliteit van een huurwoning, kamer of woonwagen wordt uitgedrukt in een aantal punten. Het aantal punten bepaald de maximale toegestane huurprijs. Wat voor ieder puntenaantal de maximaal toegestane huurprijs is, wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van binnenlandse zaken. Hoe hoger de kwaliteit van de woning is, hoe hoger het aantal punten zal zijn.

Met de kwaliteit van een huurwoning wordt er naar de volgende dingen gekeken voor het bepalen van de punten:

  • Oppervlakte van de woonruimte. Het aantal punten dat aan een woning wordt toegekend op basis van de oppervlakte is afhankelijk van de grootte van de woning. Een kleinere woning krijgt minder punten dan een grotere woning. Dit betekent dat de maximale huurprijs van een kleinere woning lager zal zijn dan die van een grotere woning.
  • Voorzieningen in de woonruimte. Hoe meer voorzieningen een woning heeft, zoals een balkon, tuin of een parkeerplaats, hoe hoger het aantal punten is dat wordt toegekend. 
  • Energiezuinigheid van de woning. Woningen met een beter energielabel krijgen meer punten, omdat ze energiezuiniger zijn. Dit stimuleert verhuurders om te investeren in energiebesparende maatregelen, wat gunstig is voor zowel de huurder als het milieu.
  • WOZ-waarde. Ook de woonomgeving wordt meegenomen in het puntensysteem. Woningen die zich bevinden in een aantrekkelijke wijk met goede voorzieningen, zoals scholen, winkels en openbaar vervoer, krijgen meer punten omdat de WOZ-waarde van deze woningen ook hoger is.

Deze factoren samen bepalen het puntenaantal en dus de maximale toegestane huurprijs van een woning.

Maximaal toegestane huurprijs

Elk puntentotaal komt overeen met een maximaal toegestane huurprijs. Met het puntenstelsel kun je nagaan of je een huurprijs betaalt die volgens wettelijke normen is toegestaan, maar dus ook hoeveel de maximale huurprijs is die je als verhuurder kunt vragen. Als een woning meer punten heeft dan het minimale aantal punten dat vereist is voor een bepaalde huurprijs, kan de verhuurder een hogere huurprijs vragen. Als de woning minder punten heeft, moet de huurprijs lager zijn dan de maximale toegestane huurprijs.

Soorten puntenstelsels

Er zijn drie verschillende ‘puntenstelsels’ voor huurprijzen van woonruimten. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Puntenstelsel voor zelfstandige woonruimten.
  • Puntenstelsel voor onzelfstandige woonruimten, zoals kamers.
  • Puntenstelsel voor woonwagens en standplaatsen.

Het meest bekende puntenstelsel is het woningwaarderingsstelsel (WWS), dat wordt gebruikt voor sociale huurwoningen. Dit puntenstelsel kijkt naar kenmerken, zoals oppervlakte, voorzieningen, energiezuinigheid en woonomgeving.

Voor vrije sector huurwoningen wordt een ander puntenstelsel gebruikt, namelijk het Woningwaarderingstelsel (WWS) geliberaliseerde sector. Dit stelsel houdt ook rekening met kenmerken zoals oppervlakte en voorzieningen, maar daarnaast wordt er ook gekeken naar de marktwaarde van de woning. De marktwaarde van een woning wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de locatie, de vraag en het aanbod op de huurmarkt en de kwaliteit van de woning. Hoe hoger de marktwaarde van een woning is, hoe hoger de maximale huurprijs zal zijn volgens het WWS geliberaliseerde sector. Dit betekent dat huurwoningen in populaire steden of wijken met een hoge vraag naar huurwoningen een hogere maximale huurprijs zullen hebben.

Uitzonderingen op het puntenstelsel

Het puntenstelsel geldt niet altijd. Uitgezonderd zijn:

  • Woningen met een geliberaliseerde huurprijs.
  • Winkelwoningen waarvan het woongedeelte alleen toegankelijk is vanuit de winkel.
  • Vakantiehuisjes en bedrijfsruimten.

Er zijn uitzonderingen op het puntenstelsel voor huurwoningen. Bijvoorbeeld bij monumentale panden, waarbij de huurprijs niet wordt bepaald aan de hand van het puntenaantal, maar op andere gronden zoals de waarde van het monument. Daarnaast geldt het puntenstelsel niet voor tijdelijke huurcontracten, zoals bij kamerverhuur of antikraak contracten.

Naast deze uitzonderingen zijn er nog andere situaties waarin het puntenstelsel niet van toepassing is. Bijvoorbeeld bij woningen die vallen onder de Leegstandwet. Deze wet biedt de mogelijkheid om leegstaande woningen tijdelijk te verhuren zonder dat het puntenstelsel van kracht is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een woning te koop staat, maar nog niet is verkocht. De eigenaar kan er dan voor kiezen om de woning tijdelijk te verhuren zonder zich aan het puntenstelsel te hoeven houden.

Een andere uitzondering op het puntenstelsel is van toepassing op woningen die worden verhuurd aan studenten. In veel studentensteden geldt er een speciale regeling voor studentenhuisvesting. Hierbij wordt er vaak gewerkt met een campuscontract, waarbij de huurder alleen recht heeft op de woning zolang hij of zij studeert. In deze gevallen is het puntenstelsel niet van toepassing en kan de verhuurder zelf de huurprijs bepalen.

Daarnaast zijn er nog uitzonderingen op het puntenstelsel voor bepaalde doelgroepen, zoals ouderen of mensen met een beperking. Voor deze groepen kan er een aparte regeling gelden waarbij het puntenstelsel niet volledig van toepassing is. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er meer punten worden toegekend aan bepaalde voorzieningen die voor deze doelgroepen belangrijk zijn, zoals een lift of aangepaste badkamer.

Kortom, hoewel het puntenstelsel een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de huurprijs van een woning, zijn er verschillende uitzonderingen waarbij het puntenaantal niet doorslaggevend is. Deze uitzonderingen zorgen ervoor dat verhuurders in bepaalde situaties meer vrijheid hebben bij het vaststellen van de huurprijs.

Punten berekenen

Wil je weten hoeveel punten je woning of kamer heeft en wat de maximaal toegestane huur is die daarbij hoort? Op www.huurcommissie.nl staan rekenprogramma’s waarmee je zelf een puntentelling kunt maken. Om het puntentotaal te berekenen geef je antwoord op vragen over je woonruimte. De optelsom van alle punten bepaalt de maximale kale huurprijs die wettelijk is toegestaan. Een hogere huurprijs mag je verhuurder niet vragen, een lagere huurprijs wel. 

Advies van Vastgoed Sanitair

Heb je vragen over het puntenstelsel voor huurwoningen? En wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Vastgoed Sanitair heeft jarenlange ervaring als het gaat om het leveren van project sanitair die voldoet aan de puntensystemen. We helpen je graag verder!

De waardering van www.vastgoedsanitair.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 103 reviews.